“Werken vanuit je hart” dat lijkt zo normaal en zo vanzelfsprekend, maar is dat het eigenlijk wel? In een wereld waar alles snel gaat, er veel van ons verwacht wordt en er continu op ons gelet wordt, leven we eigenlijk heel erg vanuit ons hoofd. Voelen? Ook dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar de meeste van ons weten niet meer bij hun eigen gevoel te komen.

Hoe komt het dat we steeds meer vanuit ons hoofd leven?

We zijn opgegroeid in een maatschappij waar het veelal om prestatie gaat. We zijn opgevoed met de norm dat we een goede opleiding moeten hebben en vervolgens een goede baan. Een goede baan met een vast inkomen, zodat we verzekerd zijn van zekerheid. Door de prestatie maatschappij, hebben we heel goed geleerd om vanuit ons hoofd te leven. Leren voelen, opmerkzaam zijn op wat onze intuïtie ons zegt of uit gaan van ons onderbuik gevoel? Dat doen er maar weinig van nature.

Bijzonder eigenlijk. Want onze intuïtie vertelt ons alles wat we nodig hebben. Het is onze raadgever, ons hart wat spreekt en onze raadgever die eigenlijk altijd de waarheid spreekt.

Maar kijkende naar dat wij zijn opgevoed vanuit ons hoofd, is het helemaal niet gek dat velen van ons er tegenaan lopen, dat we helemaal niet weten wat we willen. Of we hebben een bedrijf, waar er toch iets wringt. Het is het toch niet helemaal. Het is bedacht vanuit ons hoofd en we hebben eigenlijk maar weinig stil gestaan bij of dit nou écht is wat we willen, of dat we dat ooit met ons hoofd bedacht hebben.

Ik geloof erin, dat wanneer jij een bedrijf hebt wat heel dichtbij jouw hart ligt, alles veel meer zal stromen.

Een prachtig bedrijf waar jij jouw gevoel in stopt, handelt vanuit wat jij het liefste doet & geeft en waar jij écht onderneemt vanuit je hart. Ik geloof echt dat wanneer jij zo onderneemt, dit het allerbeste resoneert met jouw doelgroep waardoor je veel gemakkelijker klanten aantrekt. Niet zomaar klanten, maar klanten waar jij heel blij en gelukkig van wordt.

Hoe doe je dat, ondernemen vanuit je hart? Ik geef je heel graag 3 tips:

  1. Sta stil

Hoe vaak sta jij stil? En dan bedoel ik ook letterlijk stil staan. Een uurtje lijkt niets, maar hoe vaak nemen wij nou een uurtje om even stil te staan bij wat we doen? Klopt wat jij doet nog bij wie jij nu bent? Hoort de doelgroep die jij nu aantrekt nog bij jou? Doe jij nog wat jij het allerliefste doet? Heeft wat jij doet nog te maken met jouw missie (als je die überhaupt al hebt)? En het allerbelangrijkste, word jij nog wel blij van wat je doet?

Tip 1: Mag ik je uitnodigen om deze week 1 klein uurtje voor jezelf in te plannen om te kijken naar de vragen van hierboven en te voelen wat jij echt voelt? 

2. Ben eerlijk tegen jezelf

Eerlijk zijn tegenover jezelf, dat lijkt ook iets te zijn wat vanzelfsprekend is. Maar dat is het juist niet. Het is soms namelijk heel erg fijn en ergens gemakkelijk om niet eerlijk te zijn tegen jezelf. Eerlijk zijn tegen jezelf kan namelijk betekenen dat je stappen ‘moet’ gaan nemen die moeilijk, uitdagend of heel erg spannend zijn. Bijvoorbeeld kiezen voor een compleet andere doelgroep, misschien zelfs wel een heel ander bedrijf of andere diensten die je aan gaat bieden. Maar….. dit zijn soms wel de dingen die je ‘moet’ doen wanneer je wilt ondernemen vanuit je hart. Ja, het is spannend (al dan niet rete eng)! Maar ik geloof echt dat je er zoveel voor terug krijgt. In de eerste plaats dat jij vanuit veel meer flow zal ondernemen. En ik weet zeker dat je vanuit deze flow ook heel veel meer (leuke) klanten aantrekt.

Tip 2: In die tijd die je voor jezelf neemt om eens goed te voelen wat je wilt, kun je een moment nemen om jezelf letterlijk in de spiegel aan te kijken en jezelf vragen te stellen. Stel jezelf een vraag en kijk jezelf eens recht in de ogen. Het is bijzonder wat voor een mooie inzichten je hierdoor zult krijgen. 

3. Durf!

Ondernemen vanuit je hart, daar heb je lef voor nodig. Kiezen voor wat goed voelt voor jou en waar de buitenwereld wellicht wel een mening over heeft, dat is spannend. Neem de stap! Waag de sprong! Want alleen op die manier zul je gaan ondernemen vanuit je hart. Ondernemen op een manier die past bij jou en waar jij je mega gelukkig in voelt.

Tip 3: Natuurlijk is ondernemen vanuit je hart en spannende stappen nemen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik help jou daar heel graag mee. Tijdens mijn  Inner & Business Coaching kijken we zowel naar jou als persoon als naar het bedrijf wat hierbij hoort. Ik start dit jaar nog 1x met een coach traject, waar ruimte is voor 5 ondernemers (nog 3 plekken beschikbaar). Wil jij meer informatie over het traject en ben jij bereid geld, tijd en jouw energie erin te steken, zodat jij een succesvol bedrijf gaat leiden vanuit je hart? Maak dan hier een afspraak van 30 minuten met mij, zodat ik je meer kan vertellen.